Vrouwelijke cyclus

Gepubliceerd op 26 april 2021 om 12:25

Hormonen sturen alle belangrijke processen aan in je lichaam, denk aan stofwisseling, stress, hartslag en stemming. Je cyclus is er daar ook één van. Maar hoe hoort een cyclus eruit te zien? 

Cyclus

Om te beginnen is elke cyclus anders, maar je kunt over een een goede cyclus het volgende zeggen: hij duurt 25-35 dagen en verschilt maandelijks niet meer dan 5 dagen van elkaar.

Week 1 en week 2 (eerste dag menstruatie tot je eisprong) duurt 12-19 dagen. Probeer tijdens je menstruatie rust te nemen en niet te intensief te sporten. Na de menstruatie zul je merken dat je fitter wordt en je meer energie krijgt. Als je een piek in je hormoon oestrogeen hebt, krijg je je eisprong. Vaak heb je deze dagen ook een glow op je gezicht. 

Week 3 en 4 (tot je menstruatie) heeft een lengte van 12 tot 16 dagen. Bij een te korte eerste fase kan een eitje zich niet goed rijpen en bij een te korte tweede fase kan een bevrucht eitje zich moeilijker innestelen. Heb je een langere cyclus? Dan heb je vaak een teveel aan het hormoon oestrogeen. Je energie neemt gedurende deze weken af en als je lichaam niet in balans is krijg je in deze periode last van PMS klachten. 

Als je een anticonceptiemiddel zoals de pil gebruikt heb je geen eisprong. Het legt je eigen hormonale huishouden grotendeels stil. Door het gebruik van de pil kun je wel klachten ervaren en heb je een verhoogde behoefte aan vitamine en mineralen. 

 

Uit balans? 

Als je hormonen niet in balans zijn kun je dat o.a. merken aan de volgende klachten:

  • een te lange of te korte cyclus
  • onregelmatige cyclus
  • darmproblemen
  • stemmingswisselingen
  • zware menstruaties
  • gewichtstoename en moeite met afvallen
  • depressieve gevoelens
  • eetbuien
  • vruchtbaarheidsproblemen (bv PCOS/endometriose)
  • huid/haarproblemen

'De oplossing van deze problemen ligt vaak in voeding en leefstijl' 

Voeding

Je hebt zelf veel invloed op je cyclus. Onder andere door middel van voeding. Voeding levert grondstoffen voor je hormonen. In het schema staan voedingsmiddelen die die kunt eten afgestemd op jouw cyclus. Zij kunnen voor verlichting zorgen. Natuurlijk zijn er ook producten die je beter kunt mijden en voedingstoffen die je persoonlijk juist extra moet toevoegen aan je voeding. Tijdens een consult ga ik in op jouw persoonlijke behoeften, passend bij jouw specifieke klachten. 

 

Vragen of wil jij je hormonen in balans brengen? Ik help je graag! 

 

Liefs Ilse

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.