Oil pulling

Gepubliceerd op 13 april 2021 om 11:05

Ik dacht een lange tijd dat ik dat nooooit ging doen: oil pulling! Het leek mij maar een gedoe en bovendien erg vies. Maar na een zwangerschap waardoor ik nachtelijk ging zweten (je lichaam wil na een zwangerschap van zijn overtollige hormonen af, waardoor je gaat zweten. En ja ik weet het.. dit zegt niemand tegen je als je zwanger bent..) en bij het wakker worden last te hebben van een vieze smaak in mijn mond, wilde ik het toch uitproberen. Ik heb een fles MCT olie besteld en ben begonnen. 

 

Wat is het? 

's Nachts werkt jouw lichaam erg hard om te herstellen (daarom is slaap en op tijd naar bed gaan belangrijk). Het lichaam ontgift en reinigt. Hierdoor komen er veel afvalstoffen in je mond. Deze afvalstoffen wil je niet terug in je lichaam krijgen, daarom is het slim om 's morgens, nog voordat je gaat drinken, je mond te spoelen met water. Het is nog beter om je mond te spoelen met olie. De afvalstoffen mengen zich met het olie en na het spoelen spuug je het uit. Dit is dus effectiever dan spoelen met alleen maar water. 

 

Waarom? 

Natuurlijk vanwege je afvalstoffen in je mond, zoals ik hierboven heb uitgelegd. Waarom ik dit zo specifiek benoem? Als er teveel afvalstoffen in je lichaam zitten, wordt het o.a. moeilijker om hormonen af te breken. Met als resultaat: hormonale klachten en dat willen we nu net niet! 

Maar er zijn nog andere redenen om goed voor je mond te zorgen. Je mond staat in verbinding met je spijsvertering en je ademhalingssysteem. Als je slijmvlies in je mond niet in goede gezondheid is, kan dat veel gevolgen hebben.

Je kunt ontstekingen en bacteriën in je mond hebben die in de mond voor problemen zorgen, denk aan gaatjes, gelere tanden, blaren en ontstoken tandvlees. Maar ook voor problemen op andere plekken in het lichaam. Zo kan een gevolg zijn dat je koolhydraten minder goed kan verteren, waardoor darmproblemen ontstaan. Ook laaggradige ontstekingen en ontstekingsziektes  als diabetes en reuma kunnen voort komen uit mondproblemen.

Een goede mondgezondheid is dus super belangrijk!

 

Wanneer?

Het kan een gunstig effect hebben bij hoofdpijn/migraine, eczeem, slaapproblemen, bronchitis, kiespijn, tandvleesontstekingen, verkleurde tanden, maag/hart/lever/darm/bloed ziekten, huidproblemen, vermoeidheid, overgewicht en natuurlijk niet te vergeten: hormonale klachten. 

 

Mijn ervaring 

Erg verrassend vond ik zelf, want het zweten nam af. Dat hoort natuurlijk ook af te nemen na een zwangerschap, maar bij mij nam het pas af nadat ik gestart was met oil pulling. Toeval bestaat niet?! Ook viel het mij op dat ik geen bloedend tandvlees meer had en het lijkt alsof ik veel minder last heb van tandplak! Ik ben, boven verwachting, super positief en zou het je altijd aanraden om te proberen! 

 

Wil je zelf ook uitproberen of het iets voor jou is?

Mijn tips: 

  • Spuug de olie niet uit in de gootsteen, maar spuug het uit in een afvalzak.
  • Spoeltijd: 10-20 min spoelen. Als het wit is, heb je goed gespoeld. 
  • De olie wordt tijdens het spoelen vloeibaarder door de afvalstoffen. 
  • Je mag je tandenpoetsen na het spoelen
  • Drink daarna 2 glazen water voor o.a. je spijsvertering! 
  • Je kunt alle soorten olie gebruiken. Olijfolie wordt aangeraden bij een slechte adem. Ik heb vloeibare MCT olie besteld bij de notenshop.nl. MCT olie is smaak en geurloos, dat vind ik persoonlijk erg fijn 's morgens vroeg op nuchtere maag.

Oil pulling is één van de dingen die je kunt doen aan een goede mondgezondheid. Benieuwd naar wat je nog meer kunt doen? 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.