Ons suikerhormoon

Gepubliceerd op 16 mei 2021 om 15:37

Eerlijk is eerlijk, wie vindt het vies? Suiker is gewoon lekker en helaas ook verslavend. Door het eten van suiker voel jij je blij! Helaas is dit vaak maar voor even, want het geeft maar voor een korte tijd energie. Ook het geluksgevoel dat je krijgt door het eten van suiker is vaak maar van korte duur. Er worden namelijk allerlei processen in je lichaam in gang gezet, waarvan jij niet blij wordt.

Zo zorgt (een teveel aan) bewerkte suiker voor het niet af kunnen vallen, het constante aanstaan van je stresssysteem, een uitputting van je alvleesklier en het werkt ontstekingsbevorderend. Ook functioneren je hersenen minder goed en heb je een grotere kans op chronische ziekten. Dit is dus niet zo positief... Iets minder suiker dan, maar hoe doe je dat? 

In deze blog ga ik wat dieper in op het suikerhormoon insuline en geef ik je tips om dit hormoon onder controle te krijgen en houden. 

 

Suikerhormoon insuline

Heel jouw lichaam wordt aangestuurd door hormonen! Ons suikerhormoon 'insuline' wordt aangemaakt bij het binnenkomen van suiker en zorgt ervoor dat suiker in onze cellen wordt opgenomen. Hoe meer suiker je binnenkrijgt, hoe minder gevoelig je cellen worden voor het hormoon insuline. Er moet dus steeds meer insuline worden aangemaakt, waardoor je lichaam uit balans raakt. Dit zorgt o.a. voor klachten gedurende je cyclus, zoals: stemmingswisselingen, hoofdpijn, vermoeidheid en andere PMS klachten.

Wist je trouwens dat stress ook invloed heeft op dit hormoon?

 

Kenmerken

Herken jij je in deze punten?

Grote kans dat jouw suikerhormoon uit balans is en jouw cellen ongevoelig zijn voor het hormoon insuline. Om jouw cellen weer gevoelig te maken voor insuline is goede voeding en een omega 3 supplement van hoge kwaliteit van groot belang. Je suikerhormoon weer in balans krijgen begint namelijk bij gezonde cellen.

En heb je last van eetbuien?Gegarandeerd dat het suikerhormoon jouw aan het vervelen is!

Ik eet bijna geen suiker?!

Dit hoor ik vaak van mensen die bij mij langskomen op een consult, maar ongemerkt eten we toch veel meer suiker dan dat we denken.. Kijk maar eens op verpakkingen, bijvoorbeeld van je kipfilet voor op je brood. Staat hier suiker op? Of een schuilnaam voor suiker? Suiker heeft namelijk meer dan 50 verschillende namen, dus ze maken het ons ook best wel moeilijk..

Als er (ongemerkt) de hele dag een beetje suiker binnenkomt is jouw lichaam heel de dag hard aan het werk om dit te verteren. Hierdoor kan het geen aandacht besteden aan andere ' taken' zoals o.a. het opruimen van hormonen en het verbranden van vet. Om even een voorbeeld te geven: als je gedurende de dag een klein beetje ranja en een cappuccino drinkt en een aantal keelsnoepjes tussendoor in je mond steekt, is jouw alvleesklier heel de tijd aan het werk. Dan komen daar ook nog je maaltijden en eventuele tussendoortjes bij. Jouw lichaam moet dan constant insuline aanmaken en raakt op termijn van slag. Ga eens nadenken, hoe is dat bij jou? 

 

Maar wat moet je dan eten? 

Je kunt heel lekker, gevarieerd en hormoonproof eten, zodat jouw suikerhormoon insuline onder controle blijft. Om jou op weg te helpen hiernaast alvast een aantal do's en dont's op een rijtje. 

Tip! 

Ohja, ik houd zelf wel de 80-20% regel aan, want genieten van suiker moet soms best kunnen en als jouw lichaam in balans is, kan hij dit goed aan. Heb je zin in wat lekkers? Wat ik zelf pak is pure chocolade. Dit eet ik elke dag! Wel vaak 85% puur. Daar zit ook nog eens veel magnesium in, ons anti-stress mineraal. 

Daarnaast zie je mij met de 20% vaak met een wijntje en een zak M&M's. Hier geniet ik extra van! 

 

Succes met het in balans brengen van jouw suikerhormoon!

En ben je benieuwd naar meer tips? Ik help je graag!

Liefs Ilse

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.